Loading...

Bergembira akan hilangkan penyakit!

Sertai saya, Irfan Khairi, di Program Intensif Perniagaan Internet dan Startegi Media Sosial. Program separuh masa 6 bulan+ membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda. Lawati www.OpenEducation.com.my. Tempat TERHAD dan EKSKLUSIF bermula 27hb Ogos ini! Klik di sini sekarang!

Assalamualaikum. Saya Irfan Khairi daripada MotivasiPantas.com. Masih lagi dalam kapal terbang menghala ke New York City daripada Kuala Lumpur.

Ingat tak lagi, masa kita kecik-kecik, kita sentiasa happy, kita sentiasa gembira. Masa tu kita budak-budak lagi, kita sentiasa seronok. Tapi bila kita dah meningkat dewasa, mungkin dengan kerja, dengan karier, dengan keluarga, dengan tanggungjawab-tanggungjawab kita yang lain, apa yang jadi, kita dah tak ada masa untuk gembira, tak ada masa untuk happy. Tak macam dulu-dulu masa kita kecik lagi.

hilangkan-penyakit

Maklumlah dengan stress kerja ada, dengan stress berniaga pun ada. Tapi sebenarnya, bila dalam keadaan macam tu, sebab itulah kita lagi perlu gembira. Make sense tak? Sebab apa?

Bila kita dalam perniagaan contohnya, yang stress banyak pesaing, yang stress turun naiknya dan sebagainya, atau dalam karier kita yang sangat mencabar dan sebagainya. Kalau kita tak gembira, macam mana kita nak be happy? Macam mana kita nak enjoy apa yang kita lakukan?

Sebab, research mengatakan bahawa kalau kita happy, kalau kita gembira, kita akan dapat kurangkan stress. Kalau kita happy, produktiviti kita dapat meningkat. Dan kalau kita happy, kalau kita gembira, apa yang kita dapat adalah kita bagi orang lain juga happy dan gembira.

Kita jadikan satu environment yang happy, environment yang gembira. Satu lagi, bila kita happy, gembira, kurang stress, of course la kuranglah penyakit kita. Kita tak nak lah disebabkan kita selalu stress, kita terlalu sibuk, tak happy, tak gembira, kita jatuh sakit pulak.

Bak kata Mat Salleh, “Laughter is the best medicine”. Kadang-kadang kita “Don’t take ourself too seriously”. Tengok cerita lawak, buat lawak. So kita spreadkan the joice, kita spread kan kat luar sana. Dan have fun with your family, bagi gembira kat anak-anak, bagi gembira suami, bagi gembira isteri.

Anda dengar suara budak kecik. Betul macam apa saya kata kan. Kecik-kecik kita mesti gembira punya. So have fun with your family, bagi gembira kat anak-anak, bagi gembira suami, bagi gembira isteri, gembirakan kenalan-kenalan. Spreadkan kegembiraan ni.

Sebab bila kita gembira, anda akan nampak perbezaan dia. Kita akan rasa lebih positif, lebih bermotivasi. Tak ada stress-stress, dan yang lagi penting, bila kita gembira, kita rasa perbezaan dia. Sebab nama saya Irfan, so kita kena have fun jugak 😉

Saya Irfan Khairi daripada MotivasiPantas.com. Sehingga kita berjumpa lagi.