Loading...

Takut dan Malu!

Sertai saya, Irfan Khairi, di Program Intensif Perniagaan Internet dan Startegi Media Sosial. Program separuh masa 6 bulan+ membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda. Lawati www.OpenEducation.com.my. Tempat TERHAD dan EKSKLUSIF bermula 27hb Ogos ini! Klik di sini sekarang!

Bila fikirkan balik kadang-kadang mengapa kita tak nak mula lakukan sesuatu, mungkin sebabnya kita takut kepada gagal.

Assalamualaikum.

Saya Irfan Khairi daripada motivasipantas.com dan memang betul pun orang ramai takut memulakan sesuatu sebab apa? Kita takut gagal.

jangan-takutJangan takut gagal, sebab kalau kita lihatlah, usahawan yang berjaya tak kiralah usahawan mana pun, cuba anda cari ada tak kisah usahawan yang berjaya, yang tak pernah mengalami kegagalan? Confirm tak akan pernah jumpa punya. Betul tak? Tak kiralah usahawan, ahli sukan, bidang professional, artis atau selebriti tak kira siapa sahaja mesti mengalami banyak kegagalan. Ataupun mesti mengalami rejection. Sebenarnya gagal ni dah pasti, confirm akan gagal. So, buat apa kalau kita takut dan malu untuk gagal?

Yelah, sebab gagal itu dah pasti. But, kejayaan itu yang tak pasti. Betul tak? Kejayaan itu pasti bila kita dah berusaha. Bila kita betul-betul bangun daripada kegagalan, bila kita betul-betul cari jalan, kita cari ilmu dan sebagainya. Kejayaan tak pasti, but gagal dah pasti dah. So, oleh kerana gagal dah pasti, buat apa lagi kita nak malu, buat apa lagi kita nak rasa kecil apabila kita gagal dalam sesuatu itu.

Kalau lihat saya sendiri pun, saya pernah gagal dalam perniagaan internet. Di mana, tahun pertama saya menjalankan perniagaan internet, memang saya gagal. Saya dapat 3 pelanggan sahaja sepanjang 1 tahun. Tetapi oleh kerana saya cuba usaha dan saya cuba ubah cara saya, saya dapatkan ilmu, Alhamdulillah daripada kegagalan ia berubah menjadi kejayaan seperti mana yang anda lihat sehingga ke hari ini.

Jadi, kita jangan malu dengan kegagalan. Kalau anda tahu yang mana rapat dengan saya, isteri saya ataupun saya punya krew-krew di IKSB mereka tahu adakalanya apa yang saya mulakan tak menjadi. Adakalanya, idea saya tak menjadi, adakalanya apa yang saya buat, gagal. Tetapikan lebih banyak kita mencuba dan berusaha di situ lagi banyak kejayaan kita boleh capai. Daripada anda malu gagal, lebih baik daripada anda malu hendak mencuba. Malu tidak berusaha. InsyaAllah di situ lagi mudah kejayaan anda tercapai. So, lepas ni mulai sekarang kita tak nak malu kalau gagal, of course gagal itu pasti. Gagal itu biasa, gagal itu dah confirm dah. Cuma kita kena berusaha mencapai kejayaan tersebut.

Saya Irfan Khairi daripada motivasipantas.com. Kalau anda nak sertai saya di Program Intensif Perniagaan Internet dan Strategi Media Sosial dimana saya telah membantu ramai ushawan internet berjaya, Alhamdulillah. Lawati www.OpenEducation.com.my. Kita jumpa kat sana ya!