Loading...

Tak dapat SOKONGAN?

Sertai saya, Irfan Khairi, di Program Intensif Perniagaan Internet dan Startegi Media Sosial. Program separuh masa 6 bulan+ membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda. Lawati www.OpenEducation.com.my. Tempat TERHAD dan EKSKLUSIF bermula 27hb Ogos ini! Klik di sini sekarang!

Assalamualaikum.

Saya Irfan Khairi daripada motivasipantas.com. Dan motivasi pantas untuk kali ini adalah mengenai keperluan mempunyai sokongan. Memang kita perlukan sokongan, memang kita mengharapkan sokongan, tetapi sebenarnya at the end of the day ada kalanya kita jangan terlalu mengharapkan sokongan daripada orang lain.

tiada-sokonganAda kalanya kita tidak dapat sokongan daripada orang lain yang kita nak tu. Ada kalanya tahap sokongan itu tak capai seperti mana yang kita expect. Expectation kita nak dapatkan sokongan yang lebih, tetapi sokongan yang kita dapat tu banyak mana kan? So, apa terjadi kita tak nak benda ini menjadi satu alasan kepada kita, contoh apabila kita gagal. Kita gagal sebab apa? Alasan kita tidak mendapat sokongan. Ataupun lagi teruk lagi kita tidak mulakan sesuatu sebab apa? Sebab kita tak dapat sokongan, kita tak nak memulakan sesuatu. Sebenarnya sokongan yang paling baik, sokongan yang paling hebat datangnya dari diri kita sendiri.

Kita kena ada drive, kita kena ada tahap diri kita sendiri untuk kita push diri kita sendiri untuk mencapai sesuatu tersebut. Sokongan paling penting di dalam minda kita, di mana kita boleh lakukan semua itu. Sokongan dalam minda kita ada kalanya kita gagal tida mengapa. Sokongan dalam diri kita dapat ‘up’ kan balik. Ada kalanya kita kecewa, kita rasa sedih, kita rasa down dan sebagainya. Sokongan yang paling penting adalah daripada diri kita sendiri sekiranya kita tidak mendapat sokongan-sokongan daripada luar sana.

Jadi the think is tak semestinya kita dapat daripada sokongan orang luar, daripada orang lain, daripada orang terdekat, orang tersayang. Ada kalanya kita tidak perlu dapat expectation tinggi sangat daripada sokongan orang lain sebab takut apabila kita tak dapat dan kat situlah kita tidak dapat mencapai kejayaan kita. So, paling kuat adalah daripada diri kita sendiri untuk mencapai apa sahaja kejayaan sokong diri kita sendiri. Cari kekuatan dalam diri kita sendiri, cari push, cari drive diri kita sendiri untuk mencapai apa saja matlamat dalam diri kita sendiri tanpa perlu ada sokongan.