Loading...

Rasa down. Rasa tak cukup

Sertai saya, Irfan Khairi, di Program Intensif Perniagaan Internet dan Startegi Media Sosial. Program separuh masa 6 bulan+ membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda. Lawati www.OpenEducation.com.my. Tempat TERHAD dan EKSKLUSIF bermula 27hb Ogos ini! Klik di sini sekarang!

Adakalanya kita rasa down, kita rasa tak cukup, mungkin tak cukup duit, tak cukup pencapaian kita, tidak kiralah pencapaian kita harta benda kita rasa tak cukup, then macam mana nak buat?

Assalamualaikum.

Saya Irfan Khairi daripada motivasipantas.com. Sebenarnya bila kita rasa tak cukup, ada satu sebab ni, sebab kita fokus kepada apa yang kita tidak punyai. Untuk kita rasa cukup, jangan fokus kepada benda kita tak ada, kita fokus kepada benda kita ada. So, insyaAllah kalau kita fokus kepada benda yang kita ada, dan disitu kita akan rasa lagi bersyukur, kita akan rasa benda tu dah cukup. Silapnya, kita fokus kepada benda kita tak ada. Sampai bila pun kita rasa tak cukup, betul tak?

motivasi-diriDan satu cara untuk kita tak nak rasa down, untuk kita rasa cukup, kita perlu banyak memberi walaupun kita rasa tak cukup. Tak semestinya memberi duit. Kalau kita dah tak ada duit, kita tak payah beri duit pun tak mengapa, tetapi kita beri benda lain. Kita beri kasih sayang atau kita memberi persahabatan atau kita memberi kata-kata semangat.

Dan ada satu istilah ini mengatakan bahawa, kalau kita down, cara untuk kita nak lift up diri kita sendiri ataupun kita nak bangkitkan semangat kita semula, caranya adalah kita beri semangat kepada orang lain. Apabila kita beri semangat kepada orang lain, kita bangunkan orang lain, kita bangkitkan semangat orang lain akan bangkit juga. Jadi insyaAllah kita tak akan down di situ. Kita berjumpa lagi, saya Irfan Khairi daripada motivasipantas.com. Assalamualaikum.