Loading...

Peluang tak kunjung tiba. Bagaimana?

Sertai saya, Irfan Khairi, di Program Intensif Perniagaan Internet dan Startegi Media Sosial. Program separuh masa 6 bulan+ membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda. Lawati www.OpenEducation.com.my. Tempat TERHAD dan EKSKLUSIF bermula 27hb Ogos ini! Klik di sini sekarang!

Selalunya kita tunggu peluang tetapi peluang tak kunjung tiba, macam mana tu?

Assalamualaikum.

Saya Irfan Khairi daripada motivasipantas.com. Dan memang betul pun, untuk kita mencapai kejayaan, kita akan tunggu peluang, kita cari peluang, dan kita nak tunggu bila kita nak dapat peluang tersebut. Kalau kita hanya tunggu dan lihat sahaja, sampai bila-bila pun kita akan tunggu dan lihat peluang itu datang.

peluang-perniagaanJanganlah tunggu dan lihat sahaja. Dan, probability untuk kita dapat sesuatu peluang itu adalah amat-amat rendah. Zaman sekarang ini dengan persaingan yang sangat tinggi tak kiralah dalam perniagaan atau pun dalam karier kita, persaingan amat-amatlah tinggi. Nak dapat peluang dan tunggu peluang itu mungkin sedikit sahaja chances anda. Contohnya dalam Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, memang beribu orang mencari geran nak dapatkan peluang bantuan dan sebagainya.

Tetapi, yang dapat at the end of the day adalah kurang daripada 1% sahaja. Apa yang jadi dengan 99% yang lain yang tidak diberi peluang? Kalau kita hanya menunggu peluang datang, mungkin kita tak akan dapat. Jadi, anda kena cipta peluang anda sendiri. Contoh jika nak jadi penyanyi, why not buat klip video letak kat youtube, dan cipta peluang sendiri.

Kalau nak dapat peluang untuk mula perniagaan besar datang kepada anda, anda kena mula dengan perniagaan yang kecil dahulu. Tak kiralah glamour tak glamour itu belakang kira. Anda perlu cipta dahulu peluang untuk mula perniagaan.

Dan, contohnya seorang wartawan yang cukup popular sekarang ini, bagaimana dia jadi seorang wartawan yang popular daripada dia create peluang dia sendiri? Mungkin dia beli video camera and then dia buat berita dia sendiri pada mula-mula awal karier dia. Dia tak nak tunggu peluang diberi kepada dia oleh stesen-stesen tv. Bila dia create dia punya berita sendiri, kemudian dia cuba jual berita-berita stesen tv ini. Jadinya, anda perlu create peluang anda sendiri. Kalau macam saya dalam bidang perniagaan pun saya create saya punya peluang sendiri untuk mulakan perniagaan.

Kita tunggu dan lihat macam yang saya sebutkan tadi. Peluang tak akan datang kepada kita. Kalau anda nak mulakan perniagaan, apa yang anda perlu lakukan adalah anda create peluang untuk mulakan perniagaan sendiri. Kalau setuju, share laju-laju! 😉