Loading...

Malas ada MAKNA

Sertai saya, Irfan Khairi, di Program Intensif Perniagaan Internet dan Startegi Media Sosial. Program separuh masa 6 bulan+ membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda. Lawati www.OpenEducation.com.my. Tempat TERHAD dan EKSKLUSIF bermula 27hb Ogos ini! Klik di sini sekarang!

Assalamualaikum.

Saya Irfan Khairi daripada motivasipantas.com. Saya nak kongsikan dengan anda satu rahsia. Sebab ada orang kata, Irfan Khairi ini berjaya, ada tak masa dimana mood dia down, ataupun dia terasa malas, ataupun dia terasa tak nak buat kerja dan sebagainya. Now, apa rahsia dia? Sebenarnya, memanglah ada mood saya malas, ada mood saya tak nak buat kerja, ada mood saya down dan sebagainya.

jangan-malasTetapi, why not be more systematic dengan malas tersebut. Ini sesuatu yang baru yang saya akan kongsikan dengan anda. Apa kata anda rancang waktu malas anda. So, ada kalanya kita boleh buat kerja, ada kalanya kita rasa malas. No problem, memanglah kita punya performance akan ada pada tahap yang paling tinggi, paling peak all the time. Saya sendiri pun ada waktu-waktu yang down, rasa malas, rasa tak nak buat kerja. Tetapi apa yang perlu kita lakukan adalah kena rancang waktu malas kita. Bila kita rasa malas apa kata ambil masa 20 minit pergi buat benda lain. Ambil masa setengah jam buat benda lain, ambil masa sejam, ambil masa dua jam.

Tak kiralah berapa masa anda nak ambil. Away from kerja anda, away from perniagaan anda, away from your work. Tapi make it more systematic. Anda rancangkan masa anda ini. Ertinya, jangan anda malas sampai bila-bila, malaslah selama 20 minit, malaslah selama 30 minit. Sejam ke dua jam ke. Keluar tengok movie dah dua jam dekat situ, makan minum dengan family dah tambah dekat 2-3 jam dekat situ. Atau pun dekat rumah tengah-tengah malas tu, mood tengah malas 20 minit take a break pergilah tidur sekejap 20 minit buat power nap dan sebagainya.

Sebenarnya, selepas 20 minit tu datang balik dan lakukan kerja anda. Sebab tak ada gunanya kita push diri kita dalam keadaan yang malas tersebut. Ada satu ni Vilfredo mengatakan bahawa 20:80. 20% usaha kita memberikan pulangan 80% pulangan tersebut. So, ertinya kita akan mendapat pulangan yang paling peak, paling tinggi, paling efficient sekali dalam 20% masa kita. Kalau kita spend terlalu banyak masa dan masa-masa itu tidak efektif, tak efficient, kita ada elemen –elemen malas dalam itu, merugikan kita sahaja.

So, why not take a break, rancang waktu malas anda. Tak kira 20 minit, 30 minit, sejam, dua jam, tiga jam janji anda rancang waktu malas anda. Then, after that datang balik dan lakukan kerja anda. Bila anda lakukan kerja anda macam ini, itu namanya malas yang sistematik. Anda akan dapati bahawa produktiviti anda akan meningkat bila anda merancang malas anda. Saya Irfan Khairi daripada motivasipantas.com, kita jumpa lagi!