Loading...

Bila perancangan TAK MENJADI!

Sertai saya, Irfan Khairi, di Program Intensif Perniagaan Internet dan Startegi Media Sosial. Program separuh masa 6 bulan+ membantu anda memulakan dan mengembangkan perniagaan Internet anda. Lawati www.OpenEducation.com.my. Tempat TERHAD dan EKSKLUSIF bermula 27hb Ogos ini! Klik di sini sekarang!

Assalamualaikum.

Saya Irfan Khairi daripada motivasipantas.com dan motivasi pantas kali ini adalah apa kita nak buat apabila perancangan kita tak menjadi. Kita dah buat planning untuk mencapai cita-cita kita, untuk mencapai matlamat kita, tapi, what’s happen kalau tak menjadi?

rancanganNombor satunya bahawa kebanyakan perancangan memang tak menjadi. Sebab itu ramai orang yang gagal berbanding dengan yang ramai berjaya. Perancangan yang kita nak lakukan adalah janganlah satu perancangan sahaja. Tetapi kita perlu ada beberapa backup plan atau perancangan. Bak kata, kalau plan A tak menjadi, pastikan kita ada plan B. Kalau plan B tak menjadi mesti ada plan C, plan D, E dan seterusnya. So pastikan kita ada banyak backup plan kita kat situ.

Contohnya kalau kita ada ambil banyak gambar, gambar family, gambar anak-anak kita, gambar pergi holiday, kita ambil video dan sebagainya, kita mesti backupkan ke dalam computer, betul tak? Ataupun, kalau kita buat kerja mesti kita kena backupkan kita punya kerja. Pernahkah kita lupa backup contohnya, and then kita punya computer crash, kita ada kerja penting sangat-sangat and then corrupted kita punya computer, apa jadi kita akan stress, kita tension, kita rasa bengang. Sebab apa, sebab kita tak ada backup.

Sama juga kalau dengan plan kita, perancangan In the future pastikan kita ada backup plan. Jangan ada satu perancangan saja. Tetapi ada beberapa perancangan, sebabnya kalau kita ada satu perancangan sahaja, perancangan itu tak menjadi. Apa jadi kat situlah kita akan jadi give up! Kita tak ada plan nak buat apa lepas tu. Tetapi kalau kita ada beberapa perancangan yang lain, ataupun beberapa plan yang lain, A, B, C dan D macam tadi tu, kalau yang satu tu tak menjadi kita kena terus fokus yang kedua. Kedua tak menjadi kita terus fokus yang ketiga. So, tak ada masa untuk kita stress, tak ada masa untuk kita tension, tak  ada masa untuk kita bengang macam kita terlupa backup tu.

So, pastikan apa juga perancangan anda, make sure ada backup plan. Dan itulah jawapannya kalau apa nak buat kalau perancangan tak menjadi. Make sure kita awal-awal lagi kita ada backup plan. Assalamualaikum. Saya Irfan Khairi daripada motivasipantas.com. Kalau setuju klik share laju-laju.